BoRiAn Törpenyúl Tenyészett

A házi nyúl takarmányozása

 

A házinyulak takarmányozása, az elhelyezéssel együtt a legfontosabb összetevője az egészséges állomány kialakításának. Az egészséges fejlődésért és a megfelelő növekedésért a gazda sokat tehet.

 

Nézzünk kicsit mélyebbre a nyulak szervezetének kémiai összetételére:

 

A nyúl szervezete legnagyobb mennyiségben vizet tartalmaz. A víztartalom az élet folyamán változik. Legtöbb vizet az embriókban mutathatunk ki, az újszülött állatban már kisebb, majd tovább csökken a kifejlett nyulakban. A víz a nyúl szervezetében  igen fontos szerepet játszik, mivel a tápláló anyagok legnagyobb része vízben oldódik, ezért a vízpótlásról folyamatosan gondoskodnun kell ! A zöldtakarmány, a gumós és a gyökértakarmány  elég magas víztartalmúak, így a vízigény jelentős része fedezve van.

 

A nyúl testének felépítésében részt vevő szerves anyagok:

 

Fehérjék: 

Minden sejtben megtalálhatók és a víz mellett a sejteknek és a szöveteknek legfontosabb alkotórészei. Ha a szervezet nem jut fehérjéhez, akkor a saját testfehérje - állományát bontja le, végül az állat elpusztul. Az állati szervezet fehérjét csak fehérjéből tud előállítani, ezért takarmányozásukban ennek a táplálóanyagnak kiemelkedő jelentősége van.

 

Zsírok (lipidek): 

Legnagyob rész a  zsírszövetekben rakódik le. Jelentős mennyiségű zsír található a bőr alatti kötőszövetekben, a bélcsatorna, a vesék és más szervek körül, de jelentős mennyiségben található az izmokban és a csontokban. A zsírok közé tartozik sok hormon és néhány vitamin is.

 

Szénhidrátok:

kis mennyiségbe található a szervezetben (1%)

 

 

Vitaminok

 

A szervezet szabályos működéséhez nagyon kis mennyiségekben, különböző létfontosságú anyagokra is szükség van.    Ezeket vitaminoknak nevezzük.

 

A-vitamin:    csak állati szervezetben fordul elő. Az A-vitamin fő feladata a hámszövetek, nyálkahártyák védelme és egészséges  állapotban való tartása.

 

D-vitamin:    csontképződésben van fontos szerepe, hiánya esetén a mész és a foszfor nem tud helyes arányba a csontokba beépülni, ezért a csontok meglágyulnak, elhajlanak, meduzzadnak.

 

E-vitamin:   

Hiánya a sikersen befedeztetett anyáknál a magzat elpusztulását okozhatja,vagy az anya kihordja magzatait, ezek azonban halva születnek.

 

B-vitamin-csoport: 

Ezeket a vitaminokat a kérődző és a növényevő állatok bendő-, illetve  bélbaktériumai megtermelik. a nyúl sajátos tulajdonsága az, hogy  ún. vitaminbélsarat vagy éjszakai bélsarat termel. Ez azt jelenti, hogy a szabályos alakú, keménységű és összeállítású bélsárgolyókon kívül csekélyebb számban kisebb méretű és lágyabb bélsárgolyókat is ürít. Ezek képlékenyebbek és könnyen ellapulnak. Ugyanakkor nem kenőcsösek és nem találunk bennük olyan megrágott, száraz takarmányrészeket, mint a szokásos bogyó alakú. A nyúl ezeket a bélsárgolyókat többnyire elfogyasztja.    

 

Zöldtakarmányok

Rendkívül fontos takarmányféleségek, amelyeknek magas a víztartalma és sok vitamint tartalmaznak. Kitűnő étrendi hatásúak. Kívánatos ,hogy minél több legyen a leveles , illetve a zöld rész és minél kevesebb az elöregedett, rohadt rész. Magas fehérjetartalommal rendelkeznek. A tápról zöldtakarmányra való átszoktatása lassan és fokozatosan történjen. A zöldtakarmányok etetése fontos és elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez, a fiatal állatok egészséges fejlődéséhez. A zöld etetése kora tavasztól késő őszig tarthat.

 

I. Zöldtakarmányok

  • Lucerna virágzás előtt és virágzáskor
  • Zab virágzásban
  • Angolperje, virágzáskor
  • Vöröshere, virágzás elött
  • Fű, édes, legelőről, átlagos

 

 

II. Egyéb zöldtakarmányok

  • Csibehúr
  • Cukorrépa fej, leveles
  • Káposzta fehér és vörös
  • Karalábé levél
  • Salátalevél
  • Zöldbab
  • Zöldborsóhüvely
  • Akáclomb

III. Szénák

   

a) Fűfélék szénái:

  • Réti széna, jó minőségű

     

 

  b) Pillangós szénák

  • Lucerna széna
  • Vöröshere széna

 

 

IV.  Magvak és termések

   

a) Gabona szemek

  • Árpa, takarmány, őszi
  • Búza, aszott szemű
  • Cirok, seprűcirok
  • Köles, hántolt és hántolatlan
  • Rozs, átlagos
  • Zab, átlagos

   

b) Hüvelyes magvak

  • Bab
  • Borsó, takarmány
  • Csillagfürt, édes
  • Szójabab, hazai

 

 c) Olajos magvak

  • Lenmag
  • Napraforgómag, hántolt
  • Repcemag
  • Tökmag

   

d) Egyéb magvak és termések

  • Bükkmakk, légszáraz
  • Tölgymakk, száraz, hámozva
  • Vadgesztenye, légszáraz, hámozva

 

Forrás:     

A nyúltenyésztés kézikönyve ( 1978 )  

Dr. Holdas Sándor - Dr. Csikváry László - Szikora András

 

Hobbinyúltenyésztés (2009)

Zsíros András

 

                 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet